Dit weten we al uit eerdere blogs: #We is een wisselend gezelschap met de gemeente als constante factor. Dat gezelschap gaat het gesprek met de burger aan. Het antwoord op de vraag ‘Hoe vertellen we het de burger’ komt daarmee in zicht. Daarom deze keer #HET. Wat is eigenlijk HET?
We moeten van het aardgas af, we moeten duurzame energie opwekken en gebruiken, we moeten de CO2 uitstoot omlaag brengen. Is dat het onderwerp van gesprek met onze burger? Of gaat het er juist om dat iedereen ervan doordrongen raakt dat we met elkaar keuzes moeten maken voor de toekomst? Of is het veel meer het gesprek over de energietransitie in de eigen woning?
Wat betekent #het voor mij?
Het is alles bij elkaar. Mensen willen weten wat voor hen persoonlijk een alternatief voor aardgas kan zijn. Ze willen praten over de kosten van dat alternatief voor hun eigen begroting. Ze willen in gesprek over de planning waarin dat alternatief wordt gerealiseerd, zodat ze in hun eigen planning keuzes kunnen maken. Ze willen weten wat er binnen in hun eigen woning gebeuren moet, zodat ze verbouwingen kunnen vervroegen of juist vertragen. En ze willen weten wat de uiteindelijke opbrengsten zullen zijn en voor wie. #Het kan dus van alles zijn, variërend van informatie over isoleren, via beschikbaarheid van duurzaamheidsleningen, via de werking van een warmtenet tot de uiteindelijke afspraken over planning en verantwoordelijkheden.
Bewoner bepaalt #het zelf
Gemeentes denken vaak dat #het al duidelijk moet zijn voordat gesprekken kunnen starten, maar daar denken wij anders over. Om te kunnen starten, moet je vooral weten dat je wilt starten en wanneer. De bewoner zelf is vanaf dat moment gesprekspartner, die moet immers zelf beslissen. Dus om #het verder te kunnen invullen en detailleren, hebben gemeentes de vragen en input van bewoners nodig. Anders slaan ze wellicht een weg in waar niemand ze wil volgen.
Voor overheidsmedewerkers is deze aanpak vaak nieuw en daarmee spannend. Maar spannend kan ontzettend leuk en leerzaam zijn! Wie graag een gids wil op de spannende zoektocht, kan bij ons terecht. Wij presenteren graag hoe zo’n traject er in jouw gemeente uit zou kunnen zien.