#4 de burger

8 maart 2019   -   0 reacties

Burgers doe je op een broodje en je eet ze met augurk. Wie burger zegt, is ambtenaar en schept meteen afstand. Een burger is een inwoner en inwoner zijn we allemaal. Als bewoner weet een ambtenaar vaak ook niet hoe die energietransitie georganiseerd of betaald moet worden. Als bewoner heeft hij of zij er ook geen geld voor of geen geld voor over.

Overheidsperspectief
Daarom draaien we ons perspectief. De overheid is niet alwetend en ook niet de gids op onbekend terrein met antwoord op alle vragen. De overheid - in dit geval gemeente - wordt regisseur. We verzamelen de partijen met invloed op de transitie. We verzamelen de vragen van bewoners en zoeken de antwoorden. We coördineren, faciliteren, ontzorgen en organiseren. Maar we beslissen niet.

Wie beslist er wel?
Als de overheid niet beslist, wie doet dat dan? Dat doen woningeigenaren gewoon zelf. Of is er serieus iemand die denkt dat de overheid kan bepalen hoe wij ons huis verwarmen? Wanneer het niet om een huurwoning gaat, is de bewoner meestal eigenaar. Als deze geen behoefte heeft aan het aangeboden alternatief voor aardgas dan mag hij of zij het anders organiseren. Wat dat betekent voor ons werk noemen wij Participatie op z’n kop. De overheidsambtenaar moet zijn handen dichtknijpen als hij mee mag praten met bewoners. 
 
Aardgasvrijleven.nl kantelt het perspectief van overheden en laat zien hoe complex én eenvoudig participatie op z’n kop kan zijn. Zet nu de eerste stap in de energietransitie doordacht en weloverwogen. Mogen we u en uw medewerkers inspireren en ondersteunen?

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Versturen